Екологично чисто почистване: Домашно приготвени натурални почистващи препарати   

26.04.2013

Да се отървете от токсичните почистващи продукти е една от първите промени, която следва да предприемете, ако сте решили да водите природосъобразен начин на живот. Дори и да сте новак в тази област, създаването на свои собствени природни и домашно приготвени почистващи продукти е чудесен начин да се присъедините към останалите, които по този начин опазват планетата и предпазват своите семейства. Почистващите продукти са сред най-опасните вещества, които могат да бъдат открити в един дом. Почти невъзможно е да бъдете сигурни в безопасността на купените от магазина продукти за почистване. Нежеланите ефекти на много от продуктите се проявяват само след като потребителите вече са „пострадали”. Кой би желал да си къпе децата във вана пълна с токсични остатъци или да остави бебето си да пълзи по пода, почистен с химически вещества, които от своя страна потискат централната нервна система? Предполагам не и вие! Е, как можете да сте сигурни, че продуктите за почистване, които използвате в дома си, са безопасни? За щастие, отговорът е много прост ... почиствайте с екологични домашно приготвени продукти, използвайки безопасни и прости съставки, които можете да намерите в собствената си кухня!



Домашно приготвен универсален почистващ препарат

Използвайки тази рецепта ще си приготвите чудесен ароматен универсален почистващ препарат, който е и силно дезинфекциращо средство. Той се използва за почистване на почти всичко, което се нуждае от бързо избърсване ... маси и столчета за хранене, кухненски шкафове, плотове, щори, хладилник, стени, каквото се сетите!

Смесете равни количества вода и оцет и добавете:
• 5-10 капки масло от чаено дърво;
• 5-10 капки Етерично масло от лавандула;
• 5-10 капки Етерично масло от лимон.

Домашно приготвен препарат за почистване на стъкло и стъклени повърхности

За приготвянето на този ефективен, лесен и екологично чист почистващ препарат са ви необходими само две съставки. Смесете равни части вода и бял оцет, споменахме ли, че е просто!

Домашно приготвен препарат за почистване и полиране на мебели

От тази рецепта се приготвя едно шише от 500 ml естествен препарат за полиране на мебели, притежаващ свеж лимонов аромат. Смесват се:
• 1 чаена чаша зехтин;
• 25 капки Етерично масло от лимон;
• 1/4 чаша бял оцет;
• останалата част на бутилката се долива с вода.



Домашно приготвен препарат за почистване на петна, килими и други силно замръсени повърхности

Тази рецепта работи по същия начин, както и останалите окси препарати! Приготвя се като се смесят:
• 1 чаша вода;
• 1/2 чаша пероксид;
• 1/2 чаша сода за хляб.

Домашно приготвен препарат за почистване на тръби и керамични покрития

Ако имате мухъл, пръскайте го директно с чист оцет, за да убиете спорите. За по-ежедневно почистване, смесете една част сода за хляб и една част боракс (натурален минерал) и малко вода, колкото да се образува фина паста.

Домашно приготвен препарат за почистване на под

Добавя се половин чаша оцет и няколко капки от любимото ви етерично масло на 3-4 литра вода. Тази проста смес е идеална за почистване на под с помощтта на моп, и бъдете сигурни, няма да останат никакви химически остатъци по пода ви, така че малките ви деца могат спокойно да си пълзят.

Домашно приготвен освежител за въздух

За приготвянето на фантастичен естествен ароматизатор изстискайте малко лимонов сок в купа, пълна със сода за хляб и я оставете непокрита. Можете дори да добавите декоративен акцент, чрез добавяне на цветя, камъчета, миди или нещо друго, което ви харесва!



Домашно приготвен дезинфектант и препарат за почистване на играчки

Лавандулата и маслото от чаено дърво имат невероятни антибактериални свойства. Просто добавете няколко капки естествен течен сапун в две чаши гореща вода. След това добавете 30 капки лавандулово масло или такова от чаено дърво, или комбинация и двете. Изсипете го в спрей бутилка и използвайте.

Домашно приготвен препарат за почистване на котлони и печки

Този препарат върши чудесна работа и е много икономичен. Просто смесете:
• 1 чаша сода;
• ½ чаша естествен течен сапун;
• 5 капки масло от чаено дърво.
Смесете съставките и бъркайте докато се получи гладка паста, която трябва да съхранявате в херметично затворен буркан. За почистване на фурна, трябва само да добавите една щипка сол, която се свързва с мазнините, разгражда ги и се отстраняват лесно.



Домашно приготвените почистващи препарати могат да се съхраняват в спрей бутилки за многократна употреба, които могат да бъдат закупени евтино от местен магазин за домашни потреби. Многократното използване на спрей бутилките прави използването на домашни почистващи препарати, дори още по екологично! Помислете за това, че всичко, което купуваме от магазина идва опаковано в пластмаса, след което тя отива в кошчето. Ако сметнем и цялата използвана енергия за производството на пластмасовите бутилки и превоза им до магазина става ясно, че домашно приготвените почистващи средства са най-добрият избор за чист, зелен дом!

Моля, не забравяйте да бъдете отговорни, когато изхвърляте оставащите токсични почистващи продукти, след като сте преминали към домашно приготвени екологично чисти почистващи препарати. Продуктите, които са токсични за вашия дом са токсични и за околната среда, и не трябва да бъдат изхвърлени в канализацията или в общият боклук.






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line