Какво все още не знаем за зехтина?   

19.04.2013

Ние всички знаем, че зехтинът е чудесен начин за начало на вечерята и се използва в много диетични рецепти. Маслото от това растение има много естествени антиоксиданти и хранителни вещества, които ще ви помогат в укрепването на вашето здраве. Зехтинът може да помогне за понижаване на риска от развитие на много болести. Въпреки че някои хора може би допускат, че зехтинът не е толкова полезен, трябва да се знае, че има много видове зехтин и някои от тях са много по-полезни за човешкото здраве, отколкото обикновения зехтин, който често се предлага в магазините.

По-голямата част от предимствата на зехтина се крият в един вид мазнини т.нар. мононенаситени мазнини. Не приемайте думата "мазнини" твърде сурово, тъй като това не е същата мазнина, която тенденциозно е склонна да повиши теглото ви и да блокира притока на кръв в артериите. Зехтинът е една от най-здравословните мазнини, които спомагат за понижаване на нивата на холестерол в кръвта и контролират нивата на инсулин в човешкия организъм. Освен в зехтина, тези така ценни мазнини могат да се открият в авокадото, ядките и мазните риби.



Разбира се, това не означава, че трябва да прекалявате с количествата консумирана храна от този тип. Въпреки, че е съставен от "здравословни мазнини", зехтинът има значително високо съдържание на калории и трябва да се използва умерено.

Диетолозите отдавна са изтъкнали здравословните ползи на студено пресования зехтин, които той оказва върху за сърдечно-съдовата система. Но какво още не знаем за зехтина.... Тук са описани пет неща, които може би не знаете за това средиземноморско „богатство”:

1. Зехтинът помага на сърцето ви

Наскоро учените са установили, че преминавайки на консумация на ястия от предимно средиземноморска кухня, която се базира на обилно количество зехтин, може да ви помогне да понижите риска от сърдечно-съдове заболявания.

Според скорошно проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, консумирането на повече от четири супени лъжици зехтин на ден значително ще намали риска от появата насърдечен пристъп, инсулт или смърт в следствие от сърдечно-съдови заболявания.



Наред с всичко описано до тук, зехтинът е пълен с полифеноли, вид антиоксиданти, който предпазват клетките от увреждане. Някои полифеноли имат противовъзпалителни свойства.

Учените са положили усилия да изследват ефектите тези полифеноли, които оказват върху здравето на костите и храносмилателната система, като предимно търсят отговор на въпроса как те могат да помогнат за предотвратяване на рак.



Други изследователи пък все още изследват потенциала на зехтина за подобряване на когнитивните функции и паметта.

2. Не е задължително да използвате само зехтин Екстра Върджин (студено пресован)

През 2011 г., репортерът Том Мюлер издаде своята книга, наречена "Екстра Върджин: Грандиозният и Скандален Свят на Зехтина". В нея, той разкрива един свят на измама, в който масла с ниско качество и изкуствени оцветители са предлагани на американската общественост за най-висококачествен зехтин – студенопресован Екстра Върджин.



"Върджин означава, че зехтинът е произведен чрез физически процеси, а не с химия", споделя Мюлер. "По същество, те смачкват маслините и изтискват маслото в краен синтез."

В Европа съществуват закони за наблюдение на използването на наименованието "студено пресован зехтин" върху етикета, но за жалост в Съединените щати не се прилагат толкова строги правила, според Мюлер.

И когато компаниите ароматизират зехтина, казва Мюлер, потребителите губят "този прекрасен коктейл от противовъзпалителни средства и антиоксиданти."

3. Начинът на съхранение на зехтина има особено значение

Когато сте в магазина, потърсете зехтин, който се предлага в бутилка направена от тъмно зелено стъкло или друг материал, който я предпазва от светлината, казва д-р Джон Ла Пума, основател на ChefMD.com.



Топлината и светлината са в състояние да повредят маслото чрез окисление, което променя полезните химически съединения. Зехтинът трябва да се съхранява на стайна температура в шкаф или охладен в хладилник.

Бутилка със зехтин ще е годна около една година, ако се съхранява в шкаф, според Stillwater Olive Oil Co. "След това, вкусът и нивата на полезните съставки, като например витамин Е, бета-каротин, както и други фенолни намаляват драстично," това е публикувано на уебсайта на дружеството.

4. Американците купуват много зехтин

Зехтинът е една от най-бързо развиващите се световни индустрии, според доклад, публикуван от Research and Markets, международият сайт за публикуване на данни за проучване на пазара. Въпреки че Испания и Италия са начело в списъка както на производителите, така и на потребителите, американците изглежда са се пристрастили към Средиземноморската диета с пълна сила.



САЩ е на трето място в списъка на най-големите световни потребители на зехтин, но няма да се задържи дълго на тази позиция, посочва се в доклада.

"Очаква се, че в близко бъдеще, Индия и Китай ще бъдат на челни места в списъка на най-големите консуматори на зехтин, тъй като хората вече признават ползите за здравето на зехтина и са го приели като мазнина за готвене," се казва в публикацията в сайта.

5. Зехтинът е полезен не само при консумация

Продуктите за красота, съдържащи зехтин са много и формират бизнес за милиарди долари, според уебсайта на индустрията Olive Oil Source.

"Това, за което много потребители не си дават сметка, е че хората, които са живели преди хилядолетия в древна Гърция са го смятали за даденост; студено пресованият зехтин, в най-чистият си вид е едино от най-пазените и полезни тайни за красота", пише още на сайта.






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line