10-те най-качествени шоколада в световен мащаб   

22.04.2013

1. Amedei
Когато шоколадът на Антъни Бурдейн, наречен Good & Evil през 2012 г. дебютира с цена, наброяваща повече от 100 долара за килограм, хората остават искрено изненадани, но към настоящият момент, шоколадъш Amedei Porcelana вече се продава за повече от 160 долара за килограм. Сесилия Тесиери - една от малкото жени шоколатиери - произвежда едни от най-скъпите шоколади в света. Тесиери също прави внушителна поредица от шоколадови бонбони и шоколадови бонбони с пълнеж, които я вдъхновяват на първо време да развие бизнеса си и да произведе отлични шоколади, като черният шоколад Cru Madagascar (70 %) или Chuao Bar (70 %). Но нейните произведения не са за ограничен бюджет!



2. Bovetti
Вискокачествен шоколад от Африка? Шоколад с кориандър и копър? Всичко започва, когато през 1994 г. италианският шоколатиер Валтер Бовети се премества в Аубазин, Франция, за да пусне дебютната си серия от своя собствена марка шоколадови бонбони, оформени като пирони и инструменти. През 2006 г. Бовети, със съдействието на още пет свои колеги шоколадиери посещават Сао Томе, африкански остров в Гвинейския залив, край бреговете на Габон, наречен "шоколадов остров", който ги вдъхновява да открият Асоциация за справедлива търговия на име „Roca Cacao”. Организацията купува техника за жънене на дванадесет плантации и осигурява препитание на своите 120 служители. Добитото какао, посадено в първата какао плантация в Африка, бива превърнато в единични бройки шоколад Bovetti, отличаващ се изключително високо качество. Компанията започва да произвежда впечатляваща колекция от повече от 150 различни видове шоколад, добавяйки съставки като джинджифил и листенца лавандула, а за истинските авантюристи сушени домати и чили. Другите видове подправени сладки продукти включват Apéritif Chocolates, което представлява покрити с шоколад семена анасон, фенел, розмарин, кориандър и горчица.



3. Leonidas
Тази серия шоколадови бонбони започва с международна любовна афера. След дебюта на печелившите му бонбони на Световното изложение в Брюксел през 1910 г., гръко-американеца Леонидас Кестекидас се влюбва в местно белгийско момиче и открива чайна в гр.Гент. След като неговите бонбони отново печелят златен медал на Световния панаир на Гент през 1913 г., Леонидас започва да продава на своята витрина и шоколади, след което разширява бизнеса си, отваряйки чайни в Брюксел и Бланкенбердж. Днес Леонидас продава шоколади в над 1500 магазина по целия свят, но скромното начало на печелившата марката никога не е било твърде далеч - "демокрацията в шоколада" е тяхното мото, което означава, че добрите неща не са предназначени само за богатите.



4. Lindt & Sprüngli
Следващият път, когато споделяте шоколад, впечатлете приятелите си с познанията си за "кончинга." Преди Sprüngli & Son да се появят на сцената през 1845 г., шоколадът основно се е ползвал като напитка. Швейцарските пионерите проправят пътя на бъдещите сладкари, като изработват едни от първите шиколадови бонбони в света. Скоро след това, компанията си партнира със швейцарският сладкар Рудолф Линдт, който е изобретател на метода кончинг, който днес все още е в основата на шоколадопроизводтсвото. Този едночасов процес по избиване на шоколада, чрез смесване на какаовото масло и какаовата маса, води до гладък "топящ се шоколад", който лесно се формова. Днес, Lindt & Sprüngli (обикновено по-нататък "Lindt") предлагат огромно меню от шоколадови изкушения.



5. Michel Cluizel Chocolates
През 1948 г. Мишел Клуизел поема семейният сладкарски бизнес в Нормандия, Франция, където туристите и в наши дни се роят, за да научат тайните на шоколада в неговият "Chocolatrium." През 2012 г. Клуизел открива втори Шоколатриум в Западен Берлин, Ню Джърси. Посетителите на европейските и американските Шоколаториуми (или по-скоро Шоколатрии) преминават през процеса по създаване на шоколада и историята на марката Клуизел, чрез посещения на цеховете на Клуизел, по време на които се наслаждават на чудновати бонбони, като например карамелизирани гъби, "капучино", пълнено с кафе ганаш и „макаролат” - ореховки с различни покрития и ароматизирани пълнежи.



6. Republica del Cacao
Покупката на Republica del Cacao трябва да бъде вписана във всеки списък за пазаруване на любителите на шоколада! Най-младата компания, намерила място в нашата селекция, Republica del Cacao е еквадорска фирма за шоколад, основана през 2004 година. Марката е създадена от стремежа да се запазят местните какаови растения Арриба, отглеждани предимно в семейни земеделски стопанства в еквадорските райони Манаби, Лос Риос и Ел Оро. Претенциите на Republica del Cacao към славата е техният уникален черен шоколад, направен единствено от какао, захар и какаово масло, което позволява на комплексните аромати на шоколада, добит от всеки регион да говорят за себе си. Освен това, компанията произвежда и напитки като какао, кафе, горещ шоколад и ликьори с аромат на кафе.



7. Scharffen Berger
Джон Шарффенбергер, първоначално известно име в света на виното, през 1997 г. решава да опита да произвежда шоколад по артистичен метод. Използвайки немски ретро „мелангер” - машина, която бавно смила какаовите зърна, превръщайки ги в шоколадов ликьор - и взимайки лично проби от какаови зърна от повече от 150 международни какаови ферми, той и партньорът му Робърт Стайбърг се стремят да принесат традиционният европейски метод за изработка на шоколад в Щатите. С гордост, за първи път в американската шоколатиерска история, те изтъкват какаовото съдържание върху етикетите на шоколадите. Отборът на Сан Франциско също така става първият американски производител на шоколад от какаови зърна. Към днешна дата, бидейки член на семейството на Хершей, Шарффен Бергер произвежда скромен, но изискан избор от шоколади и дегустационни блокчета, продавани в магазини като Whole Foods, включително и хрупкав млечен шоколад с осолени с морска сол бадеми.



8. Soma
Кой би помислил, че ще похвалим канадски шоколад? Soma, която дебютира през 2003 г., описва себе си като място, където хората могат да "ядат, пият и отдадат почит на шоколада". Посетителите могат да опитат техните малки серии шоколад и то в микро-фабриката, намираща се в помещенията на магазинът им в Торонто. Менюто им се гордее с впечатляващи примери на разпенваща ума креативност, като трюфели, гарнирани с отлежал 8 години балсамов оцет. Шоколадите са на разположение под формата на правоъгълник или кръг, в 200-грамови големи дискове, като например "Ruby Red", гарниран с диви череши, боровинки, поръсен със смляна смрадлика. O, Канада!



9. Valrhona
Valrhona, Ролс Ройса на шоколадите, от 1922 г. се произвежда във вид на ковертюри (шоколади с високо съдържание на какао). Родом от долината на Рона във Франция, влиянието на страната на виното върху шоколада Valrhona е безспорно. На етикета на всеки шоколад Valrhona е изписано името на реколтата на какаовите зърна, като най-ексклузивните от тях се поизвеждат в ограничени бройки шоколади, които се продават в количества според количеството добито какао. Valrhona също предлагат и подходящи вина, предназначени да изведат "нотките" в комплексния аромат на всеки шоколад.



10. Vosges
Хората обичат шоколад. Хората обичат бекон. Основателят на Vosges, Катрина Марков, решава да свърже тези съставки. Ето така се е получил продуктът Mo's Bacon Candy Bars. Шоколадово-беконена палачинка, последвана от трюфели и карамелени бонбони, които изпращат компанията от Бевърли Хилс на картата на шоколатиерите. Пионерът в експериментите с шоколад, който се обучава в Le Cordon Bleu в Париж съчетава любимите ни бонбони с къри, за да създаде шоколада Naga Bar и джинджифил, уасаби и черен сусам за шоколада Black Pearl Bar.








  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line