Полезни свойства и приложимост на варивата   

11.04.2013

Варивата са част от семейството на зърнените храни. Най-известните представители на варивата са бобовите култури, като нахут, грах, леща, фасул и фъстъци. Варивата са важен източник на хранителни вещества, но не са често срещан компонент в типичният за западните народи хранителен режим, до този извод са стигнали в Института Линус Паулинг. Варивата са добър източник на протеини, фибри и основни хранителни вещества, което ги превръща в здравословно допълнение към вашата диета.



Боба, граха, лещата и нахута са повече от алтернативни източници на протеин. Тези важни храни, известни под общото название варива , имат три особено важни предимства - продобряват здравето, храненето и са полезни от екологична гледна точка.

Здравословни ползи на варивата.

1.Варивата са полезни за сърцето.

Включването на повече варива във вашата диета може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Варивата са с високо съдържание на фибри. Например, една купа варена леща съдържа повече от 15 грама фибри, отговарящи на 60% от препоръчителният дневен прием. Влакнините във варивата подобряват здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерола. Варивата също са с високо съдържание на калий. Включването на повече богати на калий храни в диетата ви, може да понижи кръвното налягане, тъй като противодейства на ефектите на натрия.



2. Варивата понижават риска от появата на диабет.

Варивата са храни с нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс класира храните по това как се отразяват на кръвната захар. Храните с нисък гликемичен индекс предизвикват много слабо покачване на кръвната захар, докато храните с висок гликемичен индекс могат да предизвикат значително покачване на нивото на кръвната захар. Хората, които консумират храни с по-нисък гликемичен индекс, имат по-малки шансове да се разболеят от диабет. И ако вече имате диабет, включете бобовите култури във вашата диета, по този начин по-лесно ще управлявате нивото на кръвната си захар.



3. Варивата имат високо съдържание на протеини.

Варивата са здравословен и евтин източник на протеини. Повечето варива не осигуряват всички незаменими аминокиселини, което ги прави непълен източник на протеини. Но ако включите и други зърнени култури и зеленчуци във вашата диета, ще отговорите на нуждите на вашият организъм от амино киселини. Соевите зърна, обаче, са едни от малкото растителни храни, които осигуряват всички незаменими аминокиселини, което ги прави пълноценен източник на протеини, като месото. Една купичва варени соеви зърна съдържа 26 грама протеин, докато 84 грама сварено пилешко съдържа само 24 грама протин.



4. Варивата са добър източник на фолиева киселина.

Варивата са и добър източник на фолиева киселина, витамин В, необходими за производството и поддържането на нови клетки. Фолиевата киселина е особено важна по време на периоди на бърз растеж, като бременност и ранна детска възраст. Жените в детеродна възраст трябва да поддържат адекватен прием на фолиева киселина, за да се ограничи риска от раждане на дете с вроден дефект на невралната тръба. Съдържанието на фолиева киселина варира в различните варива . Например, 1/2 купа сварен грах съдържа 105 мкг фолиева киселина, а порция със същият размер боб съдържа 90 мкг.

5. Варивата са богати на калий.

Както споменахме, здравословните ползи на варивата включват понижаване на кръвното налягане, като калия противодейства на разтварянето на натрия в храните.

Избор и съхранение на варивата

Сушените зърна са на разположение през цялата година, не са скъпи и могат да бъдат намерени във всеки добре зареден магазин за хранителни стоки. Може да се наложи да посетите магазин за здравословна храна за по-екзотични сортове, като Ориенталски боб „Азуки”, зелен фасул или жълт грах.



Ако се съхраняват правилно, зрелият боб и граха ще са годни една година или повече. Съхранявайте ги в неотворена торбичка. След отваряне, съхранявайте варивата в плътно затворен стъклен буркан на хладно, сухо и тъмно място.

Имайте предвид също, че много от варивата се предлагат сварени и консервирани.

Съвети за подготовка и съхранение

Когато готвите със сушени разновидности на бобови растения, най-добре е да планирате процесите. Преди накисване или готвене, прегледайте и сортирайте зърната, изхвърлете лошите и нецели зърна, камъчета и др. След това изплакнете варивото в студена вода. Най-добре да накисвате варивата през нощта, за шест до осем часа, те ще се сготвят по-бързо и ще се отървете от въглехидратите, които образуват газове. Но ако не сте планирали да готвите определено вариво, можете просто да го накиснете за поне един час. Използвайте метода за бързо накисване, като поставите варивото във вода и пуснете котлона. Нека водата да поври около 1 минута, след това изключете котлона и оставете зърната да престоят в същата вода в продължение на един час.



След накисване, изхвърлете всички зърна, които се носят на повърхността, после изхвърлете водата, в която сте накисвали варивото и добавете прясна вода, за същинското готвене. Добавете достатъчно вода, за да покрие варивото и още 5 см отгоре. Оставете да заври, след това го оставете да къкри на бавен огън и покрито, докато омекнат зърната - от 1 до 3 часа, в зависимост от вида и сорта на варивото.

Фасулът е пословичен със скучния си вкус, но това е и предимство – съвместим е с различни храни. Фасулът поема подправките на всяко ароматно ястие. Добавяйте го в супи, яхнии, салати, гювечи и дипове.

Общи съвети за готвене:

• Уверете се, че тенджера е достатъчно голяма, тъй като варивата удвояват или утрояват размера си по време на готвене.
• Предотвратете образуването на пяна чрез добавяне на 1 чаена лъжичка (5 мл) олио във водата за готвене.
• Избягвайте добавянето на сода за хляб, за да съкратите процеса на готвене, тъй като тя прави текстурата на варивата твърде мека, а това в нежелан страничен ефект.


• Гответе варивата бавно, тъй като ако ги готвите бързо, зърната ще загубят своята цялост.
• Гответе варивата докато омекнат, но знаете, че готвенето може да варира въз основа на редица фактори, включително възрастта на варивата , надморската височина и твърдостта на водата.
• Добавете подправки като чесън, лук, или билки по време на готвенето, но избягвайте домати, оцет, или други кисели съставки, тъй като киселините забавят процеса на готвене.






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line