42 ядливи цветя, които намират приложение в кулинарията   

18.03.2013

Умерената употреба на цветята в кулинарията на китайците, гръците и римляните датира от хиляди години. Много култури използват цветя в традиционните си гозби – помислете за цветовете от тиква, използвани в италианската кухня и розовите листенца в индийската. Добавянето на цветя към храната, може да се окаже добър начин за добавяне на цвят, вкус и малко кичозност. Някои от цветята и цжетовете на растенията са пикантни, някои наподобяват различни билки, докато други са цветни и ароматни. Гамата е изненадваща.



Разбира се, малко е необичайно да видите цветни венчелистчета в салати, чайове и като гарнитура на десерти, но те вдъхновяват творческите приложения и придават пикантна нотка (като цветовете на ситния лук) на ръчно изработените тестени изделия (паста). Ако искате да сте атрактивни, можете да вложите флорални елементи в домашния сладолед; използвайте ги, за да направите лесен цветен сироп, с който да обогатите домашната лимонада или друг вид коктейли. Има толкова много възможности ...

Безопасна консумация на цветя

И така. Колкото и прекрасно да е яденето на цветя, то може и да бъде доста опасно до ... смъртоносно! Не ви плашим. Следвайте тези съвети за безопасна консумация на цветя:

• Яжте цветя, за които сте сигурни, че са годни за консумация - ако не сте сигурни, потърсете повече информация за ядливите цветя и растения.

• Яжте цветя, които сте отгледали сами или за които знаете, че са безопасни за консумация. Цветята, закупени от пазара или от някоя градинка вероятно са били третирани с пестициди или други химикали.



• Не яжте крайпътните цветя или тези, които растат в обществени паркове. И в двата случая може да са били третирани с пестициди или хербициди, а крайпътните цветя със сигурност са замърсени от автомобилните газове.

• Яжте само венчелистчета, премахвайте плодника и тичинките преди консумация.

• Ако страдате от алергии, въведете консумацията на ядливите цветя постепенно, тъй като те могат да изострят алергиите ви.

• За да запазите цветята свежи, поставете ги на влажни хартиени кърпи и ги съхранявайте в херметически затворени контейнери в хладилник. По този начин, някои от тях ще останат свежи до 10 дни. Ледената вода ще съживи отпусналите се и поувяхнали цветя.

42 ядливи цветя, които намират приложение в кулинарията от декоративен лук до виолетки

1. Декоративен лук (Allium)
Всички цветове от семейството Allium (праз, див лук, чесън, чесън, див лук) са ароматни и годни за консумация! Вкусовете им започват от деликатен при праза и стигат до много силен при чесъна. Всяка част от тези растения е годна за консумация.

2. Синя метличина
Притежава тревист вкус, венчелистчетата са годни за консумация. Избягвайте горчивата чашка на растението.



3. Анасон исоп
Цветовете и листата имат изтънчен аромат на копър или женско биле.

4. Рукола
Цветовете са малки, с тъмни центрове и с пиперлив вкус, който много прилича на листата. Те варират по цвят - от бял до жълт с тъмно лилави ивици.



5. Ангелика
В зависимост от сорта, цветовете на растението варират от бледо лавандулово синьо до наситено розово и имат вкус на женско биле.

6. Босилек
Босилека цъфти в разнообразие от цветове, от бяло до розово до лавандулово; вкусът на цветовете е подобен на листата, но по-мек.



7. Пчелен балсам
Червените цветя имат ментов вкус.

8. Пореч
Цветовете придават прекрасен син оттенък и вкус на краставицата!

9. Невен
Невена е чудесно цвете, подходящо за консумация. Цветовете на невена са пиперливи, остри и пикантни, а техния жизнерадостен златист цвят добавя акцент към всяко ястие.



10. Карамфили
Венчелистчетата са сладки, след като са почистени от основата. Цветовете имат сладък вкус и силен аромат.

11. Лайка
Цветовете са малки и с формата на маргаритки. Имат сладък вкус и често се използват за приготвяне на чай.

12. Кервел
Деликатният вкус и аромат на цветовете се оприличава на вкуса на анасона.

13. Цикория
Леко горчивият вкус на земя на цикорията се проявява и в листенцата и цвета й; те могат да бъдат и леко кисели.

14. Хризантема
Цветовете са малко горчиви с широка цветова гама и вкусове, които варират от пикантни до люти. Използвайте само венчелистчета.



15. Кориандър
Подобно на листата, хората или обичат цветовете на кориандъра или ги мразят. Цветовете споделят тревния вкус на билката. Използвайте ги свежи, тъй като те губят своя чар при нагряване.

16. Цитрусови цветове (портокал, лимон, лайм, грейпфрут, кумкуат)
Цветовете на цитрусовите дървета са сладки и силно ароматни. Използвайки ги пестеливо, те деликатно ще арфюмират ястията ви.

17. Детелина
Цветовете са сладки, с намек за женско биле.

18. Глухарче
Младите зелени глухарчета са нежни и вкусни, сервират се сурови в салати и сандвичи.



19. Копър
Жълтите цветове на копъра много се доближават до вкуса на листата на билката.

20. Английска маргаритка
Е не са най-вкусните венчелистчета - те са леко горчиви, но изглеждат страхотно!

21. Финокио (резене)
Жълтите цветове на резенето притежават изтънчен вкус на женско биле, наподобяващ самата билка.



22. Обичка
Островърхото цвете обичка се използва за приготвяне на красива гарнитура.

23. Гладиола
Кой би предположил? Въпреки че гладиолите са скучни, те могат да бъдат пълнени с плънка или техните венчелистчета да бъдат отстранени за приготвяне на една интересна салата или гарнитура.

24. Хибискус
Известният като сух чай хибискус притежава оживен аромат на червена боровинка, кисел е и трябва да се използва пестеливо.



25. Ружа
Цветовете на Ружата имат мек и растителен вкус, годни са за консумация като гарнитура.

26. Импатиенс (Циганче)
Цветята не разполагат с много вкус - най-доброто им приложение е като добавка към сладки.

27. Жасмин
Тези супер-ароматни цветове се използват за приготвяне на чай, можете да ги използвате и в сладки ястия, но пестеливо.



28. Трицветна теменужка
Очарователни и вкусни, цветята имат изтънчен вкус на мента; чудесни са за салати, паста, за подправяне на плодови ястия и напитки.

29. Лавандула
Притежаващи сладост, пикантост и изключителен аромат, цветовете са чудесно допълнение към сладки и солени ястия.

30. Лимонова върбинка
Малките почти бели цветове ухаят на лимон и са чудесен за приготвяне на чай; прилягат на повечето десерти.



31. Люляк
Цветчетата притежават остър, но цветен цитрусов аромат.

32. Мента
Цветовете са - изненада! - Ментова. Интензивността им варира в отделните сортове.

33. Латинка
Латинката е едно от най-популярните ядливи цветя; цветове и са прекрасно оцветени и притежават сладък, цветен аромат, препълнени с пикантен остатъчен вкус на пипер. Когато цветята завържат семена, шушулка се използва за подправяне на сладки и пикантни храни. Можете да накъсате цветове и листа и да ги добавите към салати, туршии и гарнитури, в зависимост от предпочитанията ви.



34. Риган
Цветовете на ригана имат деликатен аромат, по-леката версия на листата.

35. Теменуга
Венчелистчетата са малко невзрачни, но ако ядете цялото цвете ще се насладите на изключителния им вкус.



36. Цвят от репичка
Различните по цвят цвето на репичката имат отличителен, пикантен вкус на черен пипер.

37. Роза
Извадете бялата, горчива основа. Останалите листенца имат силно парфюмиран вкус, идеални са за поставяне в напитки или за украсяване на различни десерти, както и за приготвянето на различни конфитюри. Всички рози са годни за консумация, като по-тъмните разновидности имат по-силно изразен вкус.



38. Розмарин
Цветовете притежават по-лека версия на вкуса на билката, използва се успешно като гарнитура за ястия, които се подправят с розмарин.

39. Градински чай
Цветовете му имат изтънчен вкус, наподобяващ вкуса на листата.

40. Цвят от тиква
Цветовете на тиквата имат лек вкус на тиква и са прекрасни за приготвяне на всякакъв вид плънка. Премахнете тичинките, преди да ги използвате.



41. Слънчоглед
Венчелистчетата могат да се ядат директно или да се задушат на пара, като сърцевината на артишока.

42. Виолетки
Другите известни годни за консумация цветя, виолетките са сладки и красиви цветя, които се използват за гарнитури. Използвайте цветята в салати и за гарниране на десерти и напитки.

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line