Пампорово АД ще инвестира изграждането на лифт, свързващ Чепеларе и Пампорово   

27.12.2013

Със свързването на Пампорово и Чепеларе ще се реализира проект за най-големия ски център в България, какъвто е бил разработван още през 70-те години на миналия век.

Според председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин това ще доведе до ръст в туризма.

"В момента, в който ще е възможно с една карта да се качат туристите от Чепеларе и да стигнат до връх Снежанка, курортът ще достигне европейска величина", каза Рагин.

Новите лифтове ще бъдат три и ще струват 60 млн. лв. Инвеститор ще бъде дружеството „Пампорово“ АД, което е собственик на инфраструктурата в курорта Пампорово. Два от тях ще бъдат 6-седалкови и ще свързват връх Снежанка с Мечи чал. Общата им дължина ще е 6,2 км, а капацитетът им – 20 хил. човека на час.

На откриването на сезона в Чепеларе стана известно, че цената за дневната ски карта ще се запази като през миналия сезон – 40 лв. За пенсионери и деца до 7 години съоръженията ще бъдат безплатно.

Според Благой Рагин обаче не бива да се подценява и Банско, защото ако се изгради вторият лифт там, ще има сериозен ръст на посетителите – "Банско е от световна величина", каза той.

Той посочи като сериозен проблем за българския туризъм рекламата на България като туристическа дестинация. По думите му е необходимо да се инвестират повече пари, защото тогава ще има и по-голям ръст, а с това и работни места, което веднага ще повлияе на икономиката.

Благой Рагин съобщи, че през февруари ще има кръгла маса с ресорния зам.-министър Бранимир Ботев, представители на бранша, ще бъдат поканени и еколози, за да се обсъдят проблемите и решенията пред развитието на туризма.

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line