Хлебна къща привлича туристи в Пернишкия регион   

19.12.2013

Типична хлебна къща отвори врати в ковачевското село Лобош, област Перник, съобщава БТА. Новата туристическа атракция в селото е реализирана в рамките на проект за трансгранично сътрудничество.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров омеси първия хляб в първата по рода си в Пернишка област Хлебна къща.

„Положихме много усилия до превърнем тази стара фурна в атракцион, в място, на което да се събират млади майки, туристи и хора от селото. Затова и този проект бе приоритет за общината. В хлебната къща всеки сам може да омеси своя хляб и да го изпече на пещ“, обясни кметът на Ковачевци Васил Станимиров.

„Омесил съм 15 килогарама брашно. Подготвили сме два вида хляб – Лобошки и пърленки. Разликата е в солта“, каза Станимиров.

В хлебната къща туристите ще получат възможност опознаят хлебарството от първа ръка. Консултанти ще разясняват тънкостите на занаята на любознателните гости на къщата. Обособена е столова в старобългарски стил. Предстои в съседство да бъде изграден етнографски комплекс, в който ще се развиват забравени и изчезващи занаяти.

Къщата бе изградена по съвместнен проект със сръбския Лесковац. Водещата община е Ковачевци. Стойността на проекта е в размер на 80 299 евро, като за реализирането на атракцията в Лобош са отпуснати 30 274 евро. За допълнително благоустрояване пък общината сама е финансирала 30 хил. лв.

На откриването на хлебната къща присъстваха и ръководителите на проекта от български и сръбска страна Иво Симеонов и Раде Стоянович, както и основателката на хлебните къщи по света Надежда Савова.

Преди да бъде прерязана лентата на къщата гостите на събитието се насладиха на изпълнението на Калищенските баба, които бяха подготвили песен специално за случая. Пяха и самодейките от Косача. След това кметът на Ковечевци замеси и първия хляб, който изпече в пещта на дърва.

В 13 ч. пък започва състезание по месена питка, хляб и баница между селата Лобош и Пещера. Победителят ще спечели 10 литра вино, което обаче ще подели с останалите участници.

В непосредствена близост до хлебната къща ще бъде изграден и етнографски център с къщи със забравени занаяти. Така атракцията за туристите ще е още по-голяма.

Председателят на международния съвет на самодейните средища „Мрежа хлебни къщи” Надежда Савова коментира, че хлебната къща в с. Лобош е третата от този тип в страната. По думите й мисията на подобни места е да обединява хората и да превръща в любов изкуството на месенето на насъщния. Такива къщи има 14 в света, твърди Савова, която е обявена за пътешественик на 2012г. от "Нешънъл джиографик".

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line