Начало
| Вход
| Регистрация
Търсене по градове
Храни
Месо и месни продукти
Мляко и млечни продукти
Плодове и зеленчуци
Зърнени храни, брашна, паста
Тестени и захарни изделия
Консервирани храни
Риба и рибни продукти
Подправки
Ядки
Други
Напитки
Кафе, чай
Сокове
Алкохол
Минерална вода и безалкохолни
Вино
Бира
Алкохолни напитки
Други
Консумативи
Почистващи и хигиенни
Хотелски и ресторантски
Перилни препарати
СПА козметика
За сладкарство и хлебопроизводство
Други
Оборудване
Кухненско
Барово и ресторантско
Хотелско
Перално стопанство
Работно облекло
Касови апарати, техника
Противопожарно
СПА и фитнес
Офис
Други
Кафемашини
Обзавеждане
Текстил
Мебели
Други
Услуги
Касови апарати, компютри, софтуер
Противопожарна техника
Охрана и видеонаблюдение
Пране и химическо чистене
Професионално почистване
Озеленяване
Кетъринг
Организиране на събития
Контрол на достъпа
Рекламни и печатни услуги
Поддръжка на басейни
Мениджмънт, франчайзинг
Сервизи
Други
Дезинфекциа и деакаризация
Гответе с кафяв ориз - подарете на тялото си жизненост и самочувствие!
11.03.2013
Какво представлява кафявият ориз?
Кафявият ориз, наречен още "неполиран ориз" притежава кафяв цвят, какъвто всъщност има всеки вид ориз, преди да премине през целия процес на полиране. Всеки ориз има външен слой от малко по-твърдо покритие, наречено шушулка или обвивка.
Кафявият ориз
се полира, за да се отстрани обвивката му и като краен продукт да се получи бял ориз. Под горният слой се намира друг тънък кафяв слой, наречен "тричен" слой. Този кафеникав слой на оризените зърна се отстранява чрез процеса на полиране. Кафявият ориз, предлаган в търговската мрежа представлява ориз, чийто кафеникав слой от трици остава непокътнат, а е бил отстранен само най-горният твърд слой.
Смята се, че кафявият ориз е по-питателен, в сравнение с бялия ориз, тъй като се съдържат много хранителни вещества в запазения кафяв слой, който обикновено се премахва в процеса на полиране. За да сготвите
кафяв ориз
, трябва първо да го накиснете във вода за около 25 минути до 30 минути, след което да следвате нормалния процес на готвене. Грешите, ако си мислите, че кафявият ориз е по-евтин от белия, тъй като е частично обработен. Сами ще установите, че в повечето хипермаркети и магазини за хранителни стоки, кафявият ориз е по-скъп отколкото белия.
Здравословни ползи на кафявият ориз?
Съществуват няколко доказани причини, по отношение на ползите от консумацията на кафяв ориз. Неотдавна много бързо се разпространи новината, че
кафявият ориз
притежава редица положителни ползи за здравето и хората от много страни започнаха да ядат кафяв ориз или комбинация от бял и кафяв ориз. Най-главното предимство на кафявия ориз е, че е богат на фибри, които се съдържат в кафявия слой на зърната. Здравословните ползи на диетите с високо съдържание на фибри се изтъкват от повечето медицински експерти, а това само по себе си е много добра причина да решите да консумирате кафяв ориз, вместо традиционно наложилия се бял ориз.
Здравословните ползи на храните с високо съдържание на фибри са многобройни, те намаляват вероятността от сърдечно-съдови заболявания, спомагат да се избегнат резките промени в нивата на кръвната захар, подпомагат храносмилането, елиминират запека и т.н. Някои медицински тестове показват, че здравословните ползи на кафявия ориз включват и нормализиране на високото кръвно налягане. Освен високо съдържание на фибри,
кафявият ориз
съдържа и други хранителни вещества като витамини, манган, селен и желязо. Консумирайки кафяв ориз, вие ще получите същите здравословни ползи, които тези хранителни вещества придават на човешкото тяло.
Как да готвим кафявият ориз?
Повечето от нас доста често готвят бял ориз; при приготвянето на кафевият основната концепция остава същата. Въпреки това, когато готвите кафяв ориз, накиснете го във вода за около 25 до 30 минути, непосредствено преди да го подложите на топлинна обработка. В действителност, това е най-правилният начин за готвене на
кафяв ориз
, тъй като зърната му са малко по-твърди. Накисвайки ориза във вода преди да го сготвите, зърната му ще омекнат. Ако варите кафявият ориз с твърде много вода, зърната ще се слепят и ще заприлича на паста. От друга страна, използвайки твърде малко вода за приготвяне на кафяв ориз, зърната остават прекалено твърди и няма как да се извлече пълния вкус на кафявия ориз. Много готвачи ще ви посъветват как да сготвите кафявия ориз, но най-добре е да научите основните практики и след това да ги настроите според вашия вкус.
Когато искате да използвате пропорции, за да изчислите количеството вода, която да добавите, за да сварите кафявия ориз, започнете със съотношение 1:2. Това означава, че на 1 чаша кафяв ориз се добавят 2 чаши вода. Когато
кафявият ориз
поеме водата, проверетеа структурата му, като разчупите няколко сварени зърна (оставете ги да се охладят достатъчно преди да ги опитате). По този начин ще си направите своите изводи за избраният от вас кафяв ориз, като след това можете да правите леки корекции на времето за накисване на ориза (преди готвене), както и на пропорциите на вода и кафяв ориз.
Съвети за съхранение на кафявият ориз.
Ако се вгледате внимателно в зърната на кафявия ориз, ще забележите, че кафевият слой трици е здраво прикрепен към зърното. В нормалният процес, използван, за получаване на бял ориз, слоят от трици бива отнет при полирането. Именно този слой бива засегнат от продължителното съхранение на кафявия ориз и му придава гранясал вкус, ако се съхранява в продължение на повече от 4 - 5 месеца. Гранясалият вкус и мирис на кафявият ориз, когато е бил съхраняван за дълъг период от време, се дължи на натурални масла в слоя трици. Можете да увеличите срока на годност на кафявият ориз, като го замразите в сурово състояние. И така, ако трябва да се направи пряко сравнение, белият ориз има по-дълъг срок на годност, в сравнение с кафявия ориз. Когато си купувате кафяв ориз, проверете датата на производството му, отпечатана на опаковката и изберете магазин, в който има силен клиентски поток.
Съпоставка на кафявия и белия ориз.
Започвайки с външния вид, белият ориз е бял, тъй като е преминал през процес на полиране. Кафявият ориз може да бъде или изцяло кафяв или да притежава по-светъл нюанс на кафявото, в зависимост от степента, до която е бил отнет слоя трици. Белият ориз има люспи и слой трици, отстранен от зърната, а кафявият ориз е със запазени трици (изцяло или частично), обвивката разбира се, е отстранена както на кафявия ориз, така и на белия.
Приготвянето на белия ориз изисква той да бъде измит старателно и след това да бъде сготвен, но не е на лице нужда да се накисва преди готвене. Кафявият ориз, от друга страна, трябва да бъде измит и накиснат във вода за около 25 до 30 минути, преди да се сготви. Процеса на накисване преди готвене на кафявия ориз има за цел да омекоти слоя трици, разположен върху семената.
Ако сравните текстурата на кафявия и белия ориз след като са били сготвени, кафявият ориз ще има много по-твърда консистенция от белия. Той притежава този вкусен типиче аромат, който кара хората ведниж опитали го, да заобичат кафявия ориз. Белият ориз от друга страна при готвене става малко по-мек.
Кафявият ориз притежава свой собствен апетитен аромат, докато белия ориз често повишава качествата си в комбинация с други вкусове. Някои азиатски страни са станали експерти в добавянето на вкусове и аромати към белия ориз. Това много рядко се прави с кафявия ориз, затова естественият аромат на този ориз е една от причините за неговото масово отглеждане и популярност.
Белият ориз има по-дълъг срок на годност, в сравнение с кафявия. Кафявият ориз развива гранясал вкус, ако е съхраняван извън хладилник за повече от 5 - 6 месеца. Добре е да помните този факт, особено ако сте свикнали да купувате и ядете бял ориз и скоро сте преминали към кафявият му вариант.
От икономическа гледна точка може би очаквате, че кафявият ориз е по-евтин от белия, тъй като не е напълно полиран. Истината обаче е, че кафявият ориз е по-скъп. Вероятно причината за това е че въпреки растящата си популярност, кафявия ориз има по-малко общо потребление от белия.
Много поговорихме за здравословните ползи на кафявия ориз, но ако трябва да сравним кафявия и белия ориз въз основа на хранителните и здравословни ползи, кафявият ориз със сигурност ще излезе победител. Кафявият ориз е очевидно най-добрия избор при здравослвното хранене, като повечето от ползите му за човешкото здраве са и медицински доказани.
Предложения за консумация на кафяв ориз.
Ако никога не сте опитвали кафяв ориз най-добре като за начало да смесите една част бял ориз с една част кафяв ориз и така да ги сготвите. Постепенно намаляйте делът на белия ориз. Съвсем скоро ще започнете харесвате пълният и богат аромат и консистенция на кафявия ориз. Ако продължите да консумирате кафяв и някога опитате отново бял ориз, веднага ще почувствате, че той има един скучин аромат на скорбяла, който не ви впечатлява. Малко хора, след като няколко месеца са яли кафяв ориз, се връщат обратно към консумацията на бял ориз.
Може да установите, че някои зърна ориз са много кафяви, докато други изглеждат като частично лишени от трици (кафяв слой). Това е така, защото процеса на полиране може да бъде напълно прескочен или да е извършен частично. В случаите, когато кафявият ориз е частично полиран, семената могат да имат по-светъл нюанс на кафявото или дори да имат малки откъслечни кафяви и бели петна. Времето за готвене и накисване на ориза се различава въз основа на степента, до която той е полиран. Малко повече практика ще ви позволи да откриете правилното времетраене на накисването и на точното количество вода, което да използвате, за да сготвите кафявя ориз.
27.12
Банско се преизпълни с Балкански туристи за коледните и новогодишни празници
27.12
Пуснаха на пазара иновативен кухненски уред, който бърка сам на котлона
27.12
Приеха Наредбата, гарантираща правата на туристите при организирани пътувания
27.12
Пампорово АД ще инвестира изграждането на лифт, свързващ Чепеларе и Пампорово
27.12
Днес Летище Пловдив посрещна пътвите туристи за зимата
20.12
Надежда Дюгерска заслужено бе отличена за Енолог на 2013 година
20.12
Хотел "Хилтън" София кани гости на пътешествие до Карибите
20.12
Дори и без сняг, ски сезонът на Витоша ще бъде открит на 21 декември
19.12
Хлебна къща привлича туристи в Пернишкия регион
19.12
Споед Trivago България е сред 100-те най-изгодни дестинации за предстоящата година
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
...
на деня
"Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун
още...