Джинжифил - супер храната която лекува и вдъхновява   

08.03.2013

Джинджифилът е една от най-старите и любими подправки в света. Подправяйки ястията си с джинджифил ще се уверите колко разнообразни и вкусни стават те. За кулинарна употреба, джинджифилът се използва в прахообразна форма или във вид на пресен корен. Пресният джинджифилов корен често е под формата на едра продълговата буца, която има тънка кафява кожа и бледожълта влакнеста субстанция отвътре. По-младите корени имат мек вкус, но по-зрелите се отличават с по-остър, дори лютив вкус.



Джиндифилът често се използва в китайската кухня и е популярна съставка в сладкишите и печивата на западната кухня. Джиндифилът се използва за готвене в продължение на хиляди години, а острият му вкус придава много идентичност на повечето ястия. Едно от най-вкусните приложения на джинджифила е да се запържи бързо в уок заедно с чесън. Така съчетавайки го с чесъна си гарантирате вкус, който ще достави удоволствие на вкусовите ви рецептори. Наред с това е твърде вероятно чрез консумацията на джинджифил да подобрите и здравето си!

В действителност, когато използвате джинджифил в кухнята, вие му придавате перфектен смисъл, тъй като джинджифила помага на храносмилането, така че защо да не го използваме, колкото е възможно по-често?



Естествените масла в джинджифила спомагат за храносмилателния процес и за намаляване на подуването в стомаха, гаденето и стомашните спазми.

Понякога младият и свеж джинджифил се маринова в шери или оцет, след което бива използван за приготвяне на различни видове храни. Пресния джинджифил може да се свари и да се приготви чай. А чували ли сте за джинджифилова бира? Основната съставка, разбира се, е джинджифила, въпреки че има много по-мек вкус, отколкото очаквате. Може би затова джинджифиловата бира често се препоръчва като алтернативно лекарство за разстроен стомах.



В Индия, джинджифила се използва като подправка по много различни начини. Влага се в кърито, както и в специализираните храни за бременни и кърмачки. Той е основна съставка на вид бонбони наречени Inji-murappa. В Япония от джинджифил се приготвят и нудели.

На Запад, едно от най-популярните приложения на джинджифила в кухнята е за приготвяне на бонбони или сладки. За печивата обикновено се използва джинджифил на прах, но всъщност смленият или стрит вариант не е толкова добър, колкото пресния. Ако искате да използвате свеж джинджифил във вашите рецепти, вместо смлян, използвайте 6 части пресен джинджифил за 1 част смлян.



В продължение на векове джинджифилът е бил използван като естествен лек за много заболявания. Сега науката си наваксва, като изследователите от цял свят откриват, че джинджифил работи добре за лечението на всичко, от рак до мигрена. Ето и десет ползи за здравето на тази мощна билка.

1. Спомага лечението на рак на яйчниците. Джинджифилът може да бъде мощно оръжие в лечението на рак на яйчниците. Едно изследване, проведено в Университета на Мичиган е установило, че джинджифилът на прах индуцира клетъчната смърт на всички ракови клетки на яйчниците, на които е бил приложен.

2. Предотвратява рака на дебелото черво. Едно проучване в Университета на Минесота е открило, че джинджифилът може да забави растежа на колоректални ракови клетки.

3. Облекчава сутришно гадене. Обобщавайки резултатите на няколко проучвания, се е стигнало до заключението, че при лечение на сутрешното гадене, джинджифилът е също толкова ефективен, колкото и витамин В6.

4.Облекчава симптомите на морската болест. Джинджифилът е доказано ефективно средство за намаляване на гаденето, свързано с морската болест.

5. Намалява болката и възпалението. Едно изследване показва, че джинджифилът има противовъзпалителни свойства и е мощно природно болкоуспокояващо.

6. Облекчава киселините. Джинджифилът отдавна се използва като естествено средство за неутрализиране на киселините в стомаха. В такива случаи най-често се приема под формата на чай.

7. Превенция и лечение на настинки и грип. Джинджифилът отдавна се използва като естествено лечение на настинки и грип. Много хора са се възползвали и от полезните му свойства в случай на стомашни разтройства или хранително отравяне, което не е изненадващо, като се има предвид положителните му ефекти върху храносмилателния тракт.

8. Облекчава симптомите на мигрена. Изследванията показват, че джинджифилът спомага за облекчение на мигрената, дължащо се на способността му да спира простагландините, които причиняват болка и възпаление на кръвоносните съдове.

9. Облекчава менструалните спазми. В китайската медицина се използва чай от джинджифил с кафява захар за лечение на менструални спазми.

10. Превенция на диабетната нефропатия (увреждане на бъбреците). Проучване, направено върху плъхове, страдащи от диабет показват, че плъховете, на които е даван джинджифил намалят честота на диабетната нефропатия.



Има ли джинджифилът странични ефекти?

Ако има, те са минимални! Някои потребителски отзиви показват, че джинджифилът може да предизвика гадене или стомашни разстройства, но това се регистрира в много редки случаи. Тъй като джинджифилът е противовъзпалителен, хората, които пият лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се обърнат с повишено внимание към подправката, за да се гарантира, че не влияе на състоянието им, въпреки че не съществуват убедителни проучвания по този въпрос. Ако имате някакви съмнения за гореописаното, моля консултирайте се с вашия лекар.

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line