Основни видове бяло винено грозде   

04.03.2013

Ароматите и вкусовете на виното имат много различни форми, много рядко винoто има аромат или вкус на грозде. Независимо от това, вложеният сорт грозде е може би най-важният и определящ фактор за вкусовите и ароматните характеристики на произведенто вино. Тъй като много често се поставя името на сорта грозде върху етикета, много сортовете винено грозде са постигнали невъобразима преди това степен на слава.

Питали ли сте се някога кои са основните сортове грозде, от които се произвеждат най-популярните бели вина в световен мащаб. Задоволяваме любопитството ви... Шардоне, Гевюрцтраминер, Совиньон Блан и не само ... вижте кои са основните сортове бяло винено грозде и районите в който се отглежда всяко от тях. Някои от сортовете са ясно разпознаваеми, дори и за начинаещите вино любители, а други не са били достатъчно в центъра на вниманието.

В случай, че на етикета е упоменат само един сорт (Шардоне, Гевюрцтраминер, Совиньон Блан), то тогава виното се нарича „сортово” и носи името на гроздето от което е произведено. Вкуса на сортовите вина зависи изцяло от сорта грозде, избран за производството му.

1. Шардоне

Шардонето е най-популярното бяло грозде на 90-те години. То може да бъде произведено както пенливо, така и непенливо.

Съчетание с храни: добър избор за риба (дори сьомга) и пилешки ястия.

Област на отглеждане: Шардонето е първоизточника на бялото винo в Бургундия, Франция, от където произхожда сорта. Шардонето е лесно пригодимо и се отглежда с успех в повечето лозарски райони, при различни климатични условия. Въпреки това, в момента се отглежда в само 2 на сто от лозарските области на света. Общо лозята с Шардоне обхващат над 400 000 дка. Най-големите държави, производители на Шардоне са САЩ (Калифорния, Орегон и Вашингтон), Франция, Австралия, Италия, Молдова, Южна Африка, Чили, Аржентина.

Характерен вкус на различните видове Шардоне: чувствен. Вината Шардоне са по-кадифени в сравнение с други видове сухи бели вина, с богат вкус на цитрусови плодове (лимон, грейпфрут). Ферментирайки в нови дъбови бъчви виното придобива маслен тон (ванилия, препечен хляб, кокос, карамел). Дегустацията на калифорнийско Шардоне трябва да ви даде аромати на цитрусови плодове, нотки на пъпеш, ванилия, някои имат топъл характер или кремообразност. Вкусът на бургундското шардоне може да бъде много различен.

2. Совиньон Блан

Съчетание с храни: универсално вино, подхожда си много с морски дарове, птиче месо и салати.

Област на отглеждане: Совиньон Блан има френски произход и се отглежда в района на Бордо, където се смесва с Семийон. В Долината на Лоара и Нова Зеландия произвеждат някои отлични сорта Совиньон Блан. Отглежда се и в Австралия, но особено в по-топлите райони се наблюдава тенденция за намаляване на плодовитостта на лозите.

Характерен вкус на сортовото вино: Совиньон Блан обикновено показва билков характер, с привкус на чушка или прясно окосена трева. Доминиращите вкусове варират от кисели зелени плодове ябълки, круши и къпини до тропически плодове, пъпеш, манго и касис. Качествоеният Совиньон Блан, който не е отлежал в дъбови бъчви има опушен вкус; той притежава ярки аромати и покритие, силна киселина и най-добре се отглеждат в областите с хладен климат.

3. Семийон

Съчетание с храни: Семийон се счетава добре с риба, но има много по-добри попадения. Сервирайте сухия Семийон със салата от миди или паста.

Област на отглеждане: Семийон е основен вид бяло грозде в региона на Бордо, Франция. Семийон е известен също като Хънтър (Речен Ризлинг), Боал на Мадейра, Колумбиер, Малага и Блан Доух. Семийон се отглежда и в Чили, Аржентина, Австралия и Калифорния.

Характерен вкус: сорта винo разполага с отличителен фигуративен характер. Семийон често се смесва със Совиньон Блан, за да се подчертаят силните му плодови (горски плодове) вкусове.

Във френският район Бордо се произвеждат страхотните вина Sauternes и Barsac. Тези вина са произведени от презряло грозде Семийон. Те се съчетават със Совиньон блан и от тях се произвеждат гъсти, плътни вина от световна класа.

4.Москато

Разновидността Москато принадлежи към семейството на гроздето Мускат – и от него се приготвят вината Москател и Мускат Отонел.

Съчетание с храни: Москато показва най-доброто от себе си при самостоятелна консумация: без храна, но сладките вина чудесно се свързват с десерти.

Област на отглеждане: Гроздето Москато расте в повечето пригоднни лозаро-винарски климати, включително Италия, долината на Рона (където винoто се нарича Мускатен Блан) и Австрия (където се нарича Мускателер).

Характерен вкус: често сладък вкус, но винаги плодов, с характерен аромат на грейпфрут и мускус. Вината Москато са лесно разпознаваеми от всеки, който е опитвал десертно грозде Мускат.

5.Пино Гриджо

Съчетание с храни: универсално винo, съчетава се с всички видове храни.

Област на отглеждане: Пино Гриджо е се отглежда предимно в италианските райони Венеция и Алто Адидже. Пино Гриджо се отглежда и в западните крайбрежни райони на САЩ. В долината на Лоара гроздето се нарича Малвойс, а в останалата част на Франция Пино Гри. В Германия и Австрия Пино Гриджо е известно още като Руландер или Грауер Бургундер. Подобни псевдоними се използват в германски уредените райони на Австралия.

Характерен вкус: свежи, сухи вина с добра киселинна нотка обикновено се правят в Италия и Германия. Орегонското или Елзаско Пино Гри показва ароматни, плодови вкусове. Съчетанието с храна е по-трудно, тъй като елзаските винопроизводители оставят гроздето на лозата, много по-дълго. Ароматите в Елзаското Пино Гри го правят особено подходящ за тайландската и пикантната китайска кухня.

6.Гевюрцтраминер

Много ароматен сорт.

Съчетание с храни: Гевюрцтраминер се съчетава добре с азиатска храна, свинско месо и колбаси на скара.

Област на отглеждане: Гевюрцтраминер най-често се намира във вината от Елзас, Германия, от западното крайбрежие на САЩ и Ню Йорк.

Характерен вкус на сортовото вино: плодови вкусове с аромат на розови листенца, праскови, личи и бахар. Гевюрцтраминер като цяло не е толкова освежаващо, каквито са другите видове сухи бели вина.

7. Ризлинг

Съчетание с храни: сухите варианти си подхождат с ястия с риба, пилешко и свинско месо. Свежестта на Ризлинг сработва много добре с риба тон и сьомга, докато нивото на киселинността се смесва с лекия опушен аромат, който пронизва слоевете на пикантните японски храни.

Област на отглеждане: класическото немско грозде от Рейн и Мозел, Ризлинга, расте във всички лозаро-винарски райони. Най-добрите немски Ризлинги обикновено са леко сладки, със стоманена киселинност за баланс. Ризлинга от Елзас и източната част на САЩ също е много добър, въпреки че обикновено се правят в различен стил, с еднаква ароматност, но значително по-сухи (не сладки). Калифорнийските ризлинги не са чак толкова успешни, обикновено са сладки и без достатъчно киселинност за баланс.

Характерен вкус на сортовото вино: Вината Ризлинг са много по-леки от вината Шардоне. Ароматите обикновено включват пресни ябълки. Сорта Ризлинг се изразява по много различен начин в зависимост от областта и винопроизводството. Ризлингите имат свеж вкус. Ако наистина го притежават, тогава те стават все по-вкусни с възрастта.

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line