Основни видове червено винено грозде   

28.02.2013

Питали ли сте се някога кои са основните сортове грозде, от които се произвеждат най-популярните вина в световен мащаб. Задоволяваме любопитството ви... Сира, Каберне, Зинфандел и не само ... вижте кои са основните сортове червено грозде и районите в който се отглежда всяко от тях.

В случай, че на етикета е упоменат само един сорт (Мерло или Каберне Совиньон), то тогава виното се нарича „сортово” и носи името на гроздето от което е произведено (Мерло, Каберне Совиньон). Вкуса на сортовите вина зависи изцяло от сорта грозде, избран за производството му.

1.Сира

Сира и Шираз са двете имена, с които се назовава един и същ сорт червено грозде. Европейските винари използват само името Сира.

Съчетание с храни: месо (пържола, телешко, дивеч, яхнии и др.)

Област на отглеждане: Сирата вирее много добре в Калифорния, Австралия, и в долината на Рона във Франция.

Характерен вкус на сортовото вино: аромати и вкусове на диви черни плодове (като касис), с обертонове на подправката черен пипер и на печено месо. Изобилието от плодови усещания често се допълват от лекия алкохол и захващащите танини.

Ако усещате карамелени нотки, те не идват от плодовете, а от виното в следствие на престоя му в дъбови бъчви.

Разновидността Шираз е по-наситено и пикантно червено грозде. Въпреки, че Шираз се използва за производството на много среднокласни вина, то има потенциала да допринесе за производството на едни от най-добрите вина в света - най-дълбоките и най-тъмните червени вина с интензивни аромати и отлична дълготрайност.

2.Мерло

Леко и свежо за консумация. Мекотата на Мерлото е най-подходящият избор за представяне на червеното вино като цяло, пред вино дебютантите.

Съчетание с храни: съчетава се с всички храни.

Област на отглеждане: Ключова съставка в бленда Бордо, в наши дни Мерлото се отглежда в Италия, Румъния, Калифорния, щата Вашингтон, Чили, Австралия и др. Той е четвъртият по значимост винен сорт грозде по отношение на покритието в световен мащаб.

Характерен вкус на сортовото вино: типичните аромати включват черна череша, сливи и билкови аромати. Виното тип Мерло е по-малко таниново (тръпчиво) от Каберне Совиньона.

3.Каберне Совиньон

Каберне Совиньона е широко приет като един от най-добрите сортове в света. Каберне Совиньона често бива смесен с Каберне Фран и Мерло. Той обикновено претърпява дъбова обработка.

Съчетание с храни: най-добре се съчетава с леко приготвени червени меса.

Област на отглеждане: Каберне Совиньона се засажда навсякъде, където вирее червеното винено грозде, освен в северните райони, като Германия. Каберне Совиньона е част от най-значимите френски вина Médoc и се влага в най-добрите червени вина, произведени в Австралия, Калифорния и Чили.

Характерен вкус на сортовото вино: плътен, но и твърд и увлекателен, особено когато виното е младо.

С годините, полифенолите полимеризират: и увлекателността му изчезва. Каберне Совиньона притежава богати качества с вкус на френско грозде. Има остатъчен вкус на пушен пипер.

Ако усещате карамелени нотки, те не идват от плодовете, а от виното в следствие на престоя му в дъбови бъчви.

4.Малбек

Съчетание с храни: всички видове месни ястия, гъши дроб. Аржентинския Малбек си подхожда с мексикански, китайски и индийски ястия.

Област на отглеждане: корените на Малбек се крият във френския регион Бордо. Мелбека се отглежда в долината Лоара и в Кахорс. Широко разпространен е в Аржентина, където е най-популярният червен сорт грозде. Също така се отглежда и в Чили, Австралия, и в по-хладните райони на Калифорния.

Характерен вкус на сортовото вино: характеристиките на Малбека варират значително в зависимост от региона, в който се отглежда. Обикновено от Мелбек се произвежда свежо, пивко и добре оцветено вино с вкус на сливи, горски плодове и подправки.

Малбека често се смесва с други сортове като Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло и Пти Вердо, за да произведат вина в стил Бордо. Малбека и другите смеси с него притежават доказани ползи за човешкото здраве.

5.Пино ноар

Един от най-благородните червени сортове грозде. Пино ноар се отглежда по-трудно, по-рядко бива смесено в блендове и не е тръпчиво.

Съчетание с храни: отлично се съчетава с ястия на скара - сьомга, пилешко, агнешко и японски ястия (особено със суши).

Област на отглеждане: вирее много добре в Бургундия, Франция и от него се правят добри вина в Австрия, Калифорния, Орегон и Нова Зеландия.

Характерен вкус на сортовото вино: значително се различава от Каберне Совиньона. Структурата е деликатна и свежа. Танините са много меки, това е свързано с ниското ниво на полифеноли. Ароматните съединения са много плодови (череши, ягоди, сливи), често с нотки на чаени листа, влажна земя, или износена кожа.

Виното от Пино ноар е силно наложено в районите, в които се отглежада. Поразителната гама от произвеждани вина обезсмисля определянето на това кое вино е най-добрият представител на сорта.

6.Зинфандел Може би най-универсалното в света винено грозде с богати и тежки червени гроздове.

Съчетание с храни: много зависи от свежестта / тежест на виното, но си подхожда с доматен сос, паста, пица, скара и печено месо.

Област на отглеждане: отглежда се единствено в Калифорния.

Характерен вкус на сортовото вино: изразен пикантен вкус с горски плодове и черен пипер.

7.Санджовезе

Област на отглеждане: добър избор за консумация с италианска и друг стил средиземноморска кухня

Област на отглеждане: Санджовезе се произвежда в италианския регион Тоскана; от него се приготвят добри вина в Калифорния.

Характерен вкус на сортовото вино: основният вид притежава силен вкус на пресни горски плодове и сливи.

8.Барбера

Не е толкова популярен сорт като Мерлото, но с подобни характеристики.

Съчетание с храни: вината Барбера са универсални: съчетават се добре с много ястия, включително и с доматени сосове.

Област на отглеждане: Бербера е второто по популярност червено грозде на района Пиедмонт в Италия. Широко разпространен е в Калифорния.

Характерен вкус на сортовото вино: сочна черна череша и слива, копринена текстура и отлична киселинност.

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line