Начало
| Вход
| Регистрация
Търсене по градове
Храни
Месо и месни продукти
Мляко и млечни продукти
Плодове и зеленчуци
Зърнени храни, брашна, паста
Тестени и захарни изделия
Консервирани храни
Риба и рибни продукти
Подправки
Ядки
Други
Напитки
Кафе, чай
Сокове
Алкохол
Минерална вода и безалкохолни
Вино
Бира
Алкохолни напитки
Други
Консумативи
Почистващи и хигиенни
Хотелски и ресторантски
Перилни препарати
СПА козметика
За сладкарство и хлебопроизводство
Други
Оборудване
Кухненско
Барово и ресторантско
Хотелско
Перално стопанство
Работно облекло
Касови апарати, техника
Противопожарно
СПА и фитнес
Офис
Други
Кафемашини
Обзавеждане
Текстил
Мебели
Други
Услуги
Касови апарати, компютри, софтуер
Противопожарна техника
Охрана и видеонаблюдение
Пране и химическо чистене
Професионално почистване
Озеленяване
Кетъринг
Организиране на събития
Контрол на достъпа
Рекламни и печатни услуги
Поддръжка на басейни
Мениджмънт, франчайзинг
Сервизи
Други
Дезинфекциа и деакаризация
Основни видове червено винено грозде
28.02.2013
Питали ли сте се някога кои са основните сортове грозде, от които се произвеждат най-популярните
вина
в световен мащаб. Задоволяваме любопитството ви... Сира, Каберне, Зинфандел и не само ... вижте кои са основните сортове червено грозде и районите в който се отглежда всяко от тях.
В случай, че на етикета е упоменат само един сорт (Мерло или Каберне Совиньон), то тогава виното се нарича „сортово” и носи името на гроздето от което е произведено (Мерло, Каберне Совиньон). Вкуса на сортовите
вина
зависи изцяло от сорта грозде, избран за производството му.
1.Сира
Сира и Шираз са двете имена, с които се назовава един и същ сорт червено грозде. Европейските винари използват само името Сира.
Съчетание с храни:
месо (пържола, телешко, дивеч, яхнии и др.)
Област на отглеждане:
Сирата вирее много добре в Калифорния, Австралия, и в долината на Рона във Франция.
Характерен вкус на сортовото
вино
:
аромати и вкусове на диви черни плодове (като касис), с обертонове на подправката черен пипер и на печено месо. Изобилието от плодови усещания често се допълват от лекия алкохол и захващащите танини.
Ако усещате карамелени нотки, те не идват от плодовете, а от виното в следствие на престоя му в дъбови бъчви.
Разновидността Шираз е по-наситено и пикантно червено грозде. Въпреки, че Шираз се използва за производството на много среднокласни
вина
, то има потенциала да допринесе за производството на едни от най-добрите вина в света - най-дълбоките и най-тъмните червени вина с интензивни аромати и отлична дълготрайност.
2.Мерло
Леко и свежо за консумация. Мекотата на Мерлото е най-подходящият избор за представяне на червеното вино като цяло, пред вино дебютантите.
Съчетание с храни:
съчетава се с всички храни.
Област на отглеждане:
Ключова съставка в бленда Бордо, в наши дни Мерлото се отглежда в Италия, Румъния, Калифорния, щата Вашингтон, Чили, Австралия и др. Той е четвъртият по значимост винен сорт грозде по отношение на покритието в световен мащаб.
Характерен вкус на сортовото вино:
типичните аромати включват черна череша, сливи и билкови аромати.
Виното
тип Мерло е по-малко таниново (тръпчиво) от Каберне Совиньона.
3.Каберне Совиньон
Каберне Совиньона е широко приет като един от най-добрите сортове в света. Каберне Совиньона често бива смесен с Каберне Фран и Мерло. Той обикновено претърпява дъбова обработка.
Съчетание с храни:
най-добре се съчетава с леко приготвени червени меса.
Област на отглеждане:
Каберне Совиньона се засажда навсякъде, където вирее червеното винено грозде, освен в северните райони, като Германия. Каберне Совиньона е част от най-значимите френски
вина
Médoc и се влага в най-добрите червени вина, произведени в Австралия, Калифорния и Чили.
Характерен вкус на сортовото вино:
плътен, но и твърд и увлекателен, особено когато
виното
е младо.
С годините, полифенолите полимеризират: и увлекателността му изчезва. Каберне Совиньона притежава богати качества с вкус на френско грозде. Има остатъчен вкус на пушен пипер.
Ако усещате карамелени нотки, те не идват от плодовете, а от
виното
в следствие на престоя му в дъбови бъчви.
4.Малбек
Съчетание с храни:
всички видове месни ястия, гъши дроб. Аржентинския Малбек си подхожда с мексикански, китайски и индийски ястия.
Област на отглеждане:
корените на Малбек се крият във френския регион Бордо. Мелбека се отглежда в долината Лоара и в Кахорс. Широко разпространен е в Аржентина, където е най-популярният червен сорт грозде. Също така се отглежда и в Чили, Австралия, и в по-хладните райони на Калифорния.
Характерен вкус на сортовото вино:
характеристиките на Малбека варират значително в зависимост от региона, в който се отглежда. Обикновено от Мелбек се произвежда свежо, пивко и добре оцветено
вино
с вкус на сливи, горски плодове и подправки.
Малбека често се смесва с други сортове като Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло и Пти Вердо, за да произведат
вина
в стил Бордо. Малбека и другите смеси с него притежават доказани ползи за човешкото здраве.
5.Пино ноар
Един от най-благородните червени сортове грозде. Пино ноар се отглежда по-трудно, по-рядко бива смесено в блендове и не е тръпчиво.
Съчетание с храни:
отлично се съчетава с ястия на скара - сьомга, пилешко, агнешко и японски ястия (особено със суши).
Област на отглеждане:
вирее много добре в Бургундия, Франция и от него се правят добри
вина
в Австрия, Калифорния, Орегон и Нова Зеландия.
Характерен вкус на сортовото вино:
значително се различава от Каберне Совиньона. Структурата е деликатна и свежа. Танините са много меки, това е свързано с ниското ниво на полифеноли. Ароматните съединения са много плодови (череши, ягоди, сливи), често с нотки на чаени листа, влажна земя, или износена кожа.
Виното от Пино ноар е силно наложено в районите, в които се отглежада. Поразителната гама от произвеждани вина обезсмисля определянето на това кое
вино
е най-добрият представител на сорта.
6.Зинфандел
Може би най-универсалното в света винено грозде с богати и тежки червени гроздове.
Съчетание с храни:
много зависи от свежестта / тежест на виното, но си подхожда с доматен сос, паста, пица, скара и печено месо.
Област на отглеждане:
отглежда се единствено в Калифорния.
Характерен вкус на сортовото вино:
изразен пикантен вкус с горски плодове и черен пипер.
7.Санджовезе
Област на отглеждане:
добър избор за консумация с италианска и друг стил средиземноморска кухня
Област на отглеждане:
Санджовезе се произвежда в италианския регион Тоскана; от него се приготвят добри
вина
в Калифорния.
Характерен вкус на сортовото вино:
основният вид притежава силен вкус на пресни горски плодове и сливи.
8.Барбера
Не е толкова популярен сорт като Мерлото, но с подобни характеристики.
Съчетание с храни:
вината Барбера са универсални: съчетават се добре с много ястия, включително и с доматени сосове.
Област на отглеждане:
Бербера е второто по популярност червено грозде на района Пиедмонт в Италия. Широко разпространен е в Калифорния.
Характерен вкус на сортовото вино:
сочна черна череша и слива, копринена текстура и отлична киселинност.
27.12
Банско се преизпълни с Балкански туристи за коледните и новогодишни празници
27.12
Пуснаха на пазара иновативен кухненски уред, който бърка сам на котлона
27.12
Приеха Наредбата, гарантираща правата на туристите при организирани пътувания
27.12
Пампорово АД ще инвестира изграждането на лифт, свързващ Чепеларе и Пампорово
27.12
Днес Летище Пловдив посрещна пътвите туристи за зимата
20.12
Надежда Дюгерска заслужено бе отличена за Енолог на 2013 година
20.12
Хотел "Хилтън" София кани гости на пътешествие до Карибите
20.12
Дори и без сняг, ски сезонът на Витоша ще бъде открит на 21 декември
19.12
Хлебна къща привлича туристи в Пернишкия регион
19.12
Споед Trivago България е сред 100-те най-изгодни дестинации за предстоящата година
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
...
на деня
"Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун
още...