Tуристически празник под наслов „Да повървим по стъпките на древните жители по нашите земи” ще се проведе в Правец   

25.06.2013

За шеста поредна година Община Правец и Историческия музей – Правец организират туристически празник под наслов „Да повървим по стъпките на древните жители по нашите земи”.

Туристически празник в подножието на античната крепост „Боровец” ще се проведе на поляната при заслона на ловците край правешкото село Разлив на 29 юни 2013 г. Петровден (събота).

От 9.00 до 12.30 часа желаещите с помощта на екскурзовод може да разгледат крепостта “Боровец” и ще имат чуят лично от археолозите какви са новите открития през сезон 2013 и да видят как се провеждат редовни археологически проучвания. Желаещите доброволци могат да се включат в проучванията и да усетят тръпката от откривателството.

От 13.00 часа на поляната при заслона на ловците ще започне тържество.

Крепостта „Боровец” се намира на билото на възвишение с надморска височина 847,88 м., и е заграждала площ от около 4 дка. Стратегическото местоположение на крепостта „Боровец” позволявала пряка визуална връзка към другите големи крепости в района - „Урвич” при с. Боженица, крепостите „Острома” и „Чертиград”.

Разкрита е мощна укрепителна система на крепостта, като стените са зидани от ломени камъни с различна големина, споени със здрав хоросан. В стената са открити отвори за изтичане на атмосферните води. В югоизточната част на крепостта е открит вход и правоъгълна кула. Проучена е цитаделата, където се откриват сгради изградени от ломени камъни на калова спойка, както и една сграда на хоросан с по-специално предназначение.

По време на разкопките се откри голямо количество фрагменти керамика от І-во хилядолетие пр. Хр. до VІ в. от н. е. По всяка вероятност в древността на това място е съществувало тракийско светилище, което е продължило да съществува и през римския период.

Досега са открити различни предмети от бита, фибули, стрели, оловна пластина с надпис на гръцки език, монети, каменни точила, фрагменти от бронзови огледала, оловни рибарски тежести, керамична лампа и др.

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line